Gânduri
O primă greșeală, pe care
o facem, este aceea de a afirma cum că, în mod imperios, trebuiesc comparate
efectele carantinei (aplicate generalizat) cu efectele adverse Covid-19.
Aceasta este o greșeală uriașă pentru orice cercetător, om de știință, profesor sau, mai nou, pentru acești formatori de opinii, cu drepturi neîngrădite de exprimare a acestor opinii, de cele mai multe ori neavizate.
Dar, dacă ești un om rațional, nu poți să compari costurile efectelor secundare negative ale intervenției, cu costurile coexistentei cu boala, având în vedere că această intervenție a fost deja făcută.
Dacă nu ești, poți! Și probabil vei face comparația, căci asta ți se pare că e dreptul tău la exprimare și ți se cuvine să o faci.
În schimb, pe cât posibil, trebuie comparat cu costul coexistenței cu boala dacă nu s-ar fi făcut intervenția deloc, respectiv cu identificarea și proiecția cât mai exactă a acelor costuri, pentru că, chiar și numai de dragul experimentului, nu poți să dai timpul înapoi, să încerci și acea varianta.
…dar totuși: depinde cu ce compari. O proporție semnificativă din populație a fost în izolare de luni de zile si acum o proportie semnficativă poarta măști și își limitează interacțiunea socială. NU poți să compari dezastrul provocat de Covid 19, cu mortalitatea unei alte boli, într-un alt an în care nu s-a aplicat distanțarea socială la nivel internațional.
Este o comparare nesinceră dacă nu, de-a dreptul MINCINOASĂ!!!
Cum putem răspunde la întrebarea devenită deja retorică: de ce nu sunt deschise cimitirele pentru vizite?! Aici se face mișto… uneori, din prostie crasă. Pentru că, în mod evident, pentru orice ființă rațională, nu sunt servicii esențiale!!!
Și nu! Nu au fost închise și pentru înmormântări, căci au fost făcute înmormântări, precum spuneam și un pic mai devreme, pe banda rulantă… doar că fără întrunirea tradițională asociată.
Referitor la deschiderea Mall-urilor… și aici se minte, sau cel puțin se spun doar niște frânturi de adevăr. Mall-urile au fost deschise! Însă, doar parțial și doar segmentele de Mall care permiteau accesul la farmacii și/sau supermarketuri. (Adică accesul spre bunuri esentiale: alimente și medicamente).
“Nu poți să ieși din localitate!”. Ohhhh, ba da, poți să ieși! Am multe cunoștințe care au ieșit din localitate. Trebuie să ai doar un motiv întemeiat și justificat… ceea ce nu include motive de genul: să te duci la petreceri cu grătare… sau să faci naveta zilnic între casa de la țară și casa din oraș [pentru că există evident diferențe între capacitatea de implementare a regulilor de izolare/distanțare socială în zona rurală].
“De ce ne -a fost interzisă circulația pe timp de noapte?!”. Dar și aici avem exemple de oameni, care s-au deplasat pe timp de noapte fără probleme… cu declarația aferentă și necesară la purtător. Și restul? Restul de ce nu?
Pentru că, adesea, circulația pe timp de noapte este asociată mai degrabă cu deplasarea pentru socializare și mult mai puțin în interes profesional.
Se spune că “măsurile nu au efect”, dar, din nou, adevărul este denaturat. Se minte, pentru că însăși lipsa unui efect OBSERVABIL poate fi dovada eficienței măsurilor.
Altfel spus, să zicem că ai o perioadă în care crește semnificativ statistic mortalitatea în principalele țări în care îți muncesc romanii emigranti. Mortalitatea crește datorită unui virus care se răspândește ușor prin aer. Tu (ca și guvern) știi că acei români vin an de an de Paște ca să petreacă alături familia extinsă și de prieteni.
Dacă tu în situația asta iei anumite măsuri și vezi, după trecerea perioadei Paștelui, că mortalitatea în țara ta nu a crescut semnificativ statistic… este însăși o dovadă. Lipsa unui fenomen observabil diferit de cele din trecut sau de cel așteptat… aceasta este însăși dovada.
”Nu sunt bolnav, nu sunt obligat să port mască!!!” Aici totul ține și se rezumă la educație, până la urmă.
De ce purtarea măștii trebuie să fie obligatorie în spații inchise? Păi în primul rând, cei care poartă masca simplă, îi protejează pe cei din jurul lor mai mult decât pe sine. Dacă fiecare dintre noi va purta această mască, înseamnă că ne vom proteja reciproc. Ca atare, afirmația teribilistă: “eu nu port mască, pentru că mie nu îmi este frică de acest virus”. este iresponsabilă și nu faci altceva, decât să dai dovadă de maxim egoism șă-i pui pe ceilalți în pericol, doar pentru că ești “viteaz”!
Dacă eu te respect și o port ca să te protejez pe tine, in caz că am boala și poate nu știu asta încă, răspunde-mi și tu cu același respect.
Da! Ar trebui să fie un gest civic firesc! Însă, din păcate, nu e… și tot din păcate, o măsură necesară este instituirea obligativității.
Până la urmă, aceasta poate fi și o formă de minim respect si de mulțumire pentru efortul medicilor care, inconștinenți de inexistența acestui virus, poartă totuși măștile zilnic, de cele mai multe ori, până la limita hipoxiei și care și-au pus în pericol viețile să-i trateze atât pe cei năpăstuiți, afectați de această boală fără voia lor, dar și pe “vitejii” care cred în conspirații mondiale oculte, menite să ne extermine sau în alte terorii, care mai de care mai ridicole.
